Elérhetőségek

1145 Budapest 14. ker., Törökőr utca 62.
Telefon: (061)332-1054
E-mail küldése

Bemutatkozás

Bemutatkozás

A GLOBÁLIS NEVELÉS HETE: 2018. NOVEMBER 19-25!

 

Csatlakozz!

 

Passzold vissza! Avagy cselekedj jót a mobiltelefonoddal.

Érdekel a föld sorsa? Akkor itt az ideje, hogy cselekedj a csimpánzokért és a gorillákért, valamint a koltán bányászat során kizsákmányolt gyermekekért, férfiakért, nőkért, és a termőterületért!

Elhatároztuk, hogy a fiókok mélyén lapuló a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtjük: a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítványés a Védegylet Egyesület közös kampányt indított, amely a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg.

Arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthon, vegye elő, keressen egy általunk létesített gyűjtőpontot, és dobja be a kihelyezett dobozunkba.

Jelentkezz te is gyűjtőpontnak az info@janegoodall.hu e-mail címen.

 

 

Hogyan segítesz ezzel? A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán nevű ásványt Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Itt az ideje, hogy tegyünk ez ellen.

Ha szeretne valaki gyűjtőpontot a munkahelyén, az irodaházban ahol dolgozik, az iskolában ahol tanul, vagy akárcsak egy rendezvényen tudja biztosítani számunkra a megjelenést, és meg is hirdeti a leadás lehetőségét, akkor bátran keresse meg a Jane Goodall Intézetet az info@janegoodall.hu e-mail címen.

A zárt dobozokban összegyűlt használt telefonokat partnerünk az Inter-Metal Recycling Kft fogja újrahasznosításra átvenni, ahol egy zárt láncolaton keresztül kerül feldolgozásra, vagyis nem fogja tudni senki eltulajdonítani a készülékeket, vagy az abban lévő adatokat megszerezni.

 

Miért van szükség a mobilok újrahasznosítására, és mi az a "koltán"?

A koltán nevű ércből nyerik a tantál nevű fémet. Ezt kondenzátor bevonatok készítésére használják, így megtalálható a mobilokban, a laptopokban, gps-ekben, táblagépekben.

A világ koltán készletének 80%-a Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban (DRC). Ugyanott, ahol a hegyi gorillák, Grauer gorillák, bonobók, a csimpánzok is élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be. Ezen kívül a bányák nagy része illegális.

2018-ban 5 100 000 000 mobil jutott a 7,6 milliárd emberre. Számítások szerint, ha a növekedési tendenciák ebben az ütemben folytatódnak 2025-re a 8.6 milliárdnyi emberiségből 5.9 milliárd előfizető lesz. Ebből következően 2020-ra a koltán kereslet meghaladhatja az évi 1000 tonnát.

Ha te sem akarod támogatni a további kitermelést és inkább szeretnéd megmenteni az erdőket és az ott élő állatfajokat, akkor válaszd te is az újrahasznosítást.

Forrás: The Mobile Economy Report 2018, GSM Association
www.gsmaintelligence.com;
www.counterpointresearch.com

 

Hogy folyik a bányászat, milyen konfliktusokat okoz a térségben?

A kongói bányászat biztonsági feltételei elképzelhetetlenül rosszak. A gyermekmunka mindennapos, ráadásul a bányákat illegális félkatonai szervezetek tartják felügyeletük alatt.

Ezek mind külszíni bányák, amiket erdőirtással kezdenek egy-két futballpályányi területen, amit folyamatosan szélesítenek. Apró méretű járatokat vájnak a földbe, amiket rozoga támfákkal erősítenek meg. Így az apró járatokba a gyerekek könnyedén beférnek.

A munkáért a bányászok, ha szerencsések, napi 1-2 dollárt kapnak. Ezen kívül több ezer vadállatot ölnek le azért, hogy ezeket az embereket helyben élelemhez juttassák.

Forrás: Hogyan bánjunk a Föld kincseivel? (www.overconsumption.eu, www.vedegylet.hu);

 

Rajta! A Célokért!

Az Afrikáért Alapítvány 2017. novemberében indította el a "Get Up and Goals" nevű projektjét, melyet az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával valósít meg.

A projekt során történelemm tantárgyhoz kapcsolódó oktatási anyagokat fejlesztenek a szakértők. Történemi olvasókönyv készül, melyet magyarra fordítva kapnak majd meg az érdeklődők.

11-16 éves fiatalok utcai/iskolai akciója hívja fel a figyelmet a Fenntartható Fejlődési Célokra klímaváltozás, nők egyenjogúsága témakörökben. Nem marad el a széles lakosság érzékenyítése sem: ennek mikéntje meglepetés.

Csatolt fájl(ok):Afrikáért Alapítvány - Magyar