Elérhetőségek

1052 Budapest V. kerület, Váci utca 16/A. Fontana Irodaház
Telefon: (061)332-1054

Bemutatkozás

 

Az Afrikáért Alapítvány, mely ebben az évben  ünnepli 13. évfordulóját, France Mutombo kongói származású lelkész vezetésével több mint 150 magyar oktatási és kulturális intézmény segítségével 2000 afrikai diáknak segített, hogy iskolapadba ülhessenek az általunk felépített Othniel Általános és Középiskolában, valamint 11 árvának talált támogatót, hogy élelmezésük, ruháztatásuk és taníttatásuk biztosítva legyen, az Alapítvány La Providence árvaházában.

2010-ben a Hunfalvy János Fővárosi Szakközépiskola új és izgalmas ötlettel fordult Alapítványunkhoz. Saját adománygyűjtő módszereikkel kívánták segíteni munkánkat, melyek a diákok koncepciói alapján zajlottak. A projekt olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy elültette a vezérgondolat magját munkatársaink fejében. Az Afrikáért Alapítvány hosszas tervezgetés után kidolgozta Humanitárius Iskolák és Diákok Afrikáért, röviden „H. I. D. Afrikáért”elnevezésű mozgalmát.

2013. Nemzetközi diákkonferenciát szerveztünk: A programot Plánk Tibor, a Hunfalvy szakközépiskola igazgatója nyitotta meg, melyet France Mutombo, az Afrikáért Alapítvány elnökének beszéde követett, majd Fodor Erika, a Külügyminisztérium főtanácsadója tartotta meg izgalmas, témába vágó élménybeszámolóját. Az előadások után a publikum is kedvet kapott ahhoz, hogy bekapcsolódjon az eszmecserébe, így a diákok aktív közreműködésével indult el a vitafórum az emberi jogokról, a környezetvédelemről és a szegénységről.

2014-ben ehhez a mozgalomhoz kapcsolódóan a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével új projektet indítunk, melynek átfogó célja az iskolai környezet elfogadóbbá, toleránsabbá tétele az ott tanulók és dolgozók szemléletének és gondolkodásmódjának formálásával. A rasszizmus és idegengyűlölet komoly, egyre növekvő társadalmi probléma. A konfliktusok forrása leginkább a gyerekek szocializációjánál érhető tetten, így kiemelt jelentősége van az iskolai környezetnek és családjaik életkörülményeinek. Társadalmunkban egyre erősödnek a sztereotípiák a kisebbségekkel szemben. Az előítéletesség okát elsősorban az információk és a közös, építőjellegű tevékenységek hiányában látjuk. A gyermekek szemléletformálásával azonban hosszabb távon is eredményes program alakítható ki, melyben kulcsfontosságú tényező a minél szélesebb körű oktatási- és szociális programok megvalósítása. Programunkban elsősorban a diákok között szociális-kulturális ellentét csökkentését kívánjuk elérni. Továbbá célunk, hogy a fiatalok körében felhívjuk a figyelmet az esélyegyenlőségre, a demokratikus társadalom alapvető értékeire és fellépjünk a megkülönböztetés ellen. Egy ilyen projekt során a fiatalok és környezetük nyitottabbá, toleránsabbá válnak, csökkennek az iskolai konfliktusok. Egymás elfogadása a gyerekek életének természetes részévé válik, a szemléletformálás pozitív hatással lesz a közösségek mindennapi életére is.

Bővebb leírás az Ismerjük egymást? projektről itt olvashatsz.
Megosztás
Afrikáért Alapítvány - Magyar